Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  



δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD)


Ερμηνεία:

Το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD), ο φορέας υδρογόνου του κυττάρου για τα οξειδοαναγωγικά ένζυμα, είναι γνωστός για το ρόλο του στις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής.  

Πιο πρόσφατα, έχει αναδειχθεί ως ένα μόριο σηματοδότησης. Με τη ρύθμιση των ενζύμων ανίχνευσης NAD + , ελέγχoνται  εκατοντάδες βασικές διεργασίες, από τον ενεργειακό μεταβολισμό, έως την επιβίωση των κυττάρων, την άνοδο και την πτώση ανάλογα με την πρόσληψη τροφής, την άσκηση και την ώρα της ημέρας.  

Τα επίπεδα NAD + μειώνονται σταθερά με την ηλικία, με αποτέλεσμα μεταβαλλόμενο μεταβολισμό και αυξημένη ευαισθησία στις ασθένειες.

Η αποκατάσταση των επιπέδων NAD + σε ηλικιωμένα ή άρρωστα ζώα μπορεί να προωθήσει την υγεία και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, προκαλώντας την αναζήτηση ασφαλών και αποτελεσματικών μορίων που ενισχύουν το NAD. 

Τέτοια μόρια υπόσχονται να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του σώματος, όχι μόνο σε μία ασθένεια, αλλά και σε πολλές, επεκτείνοντας έτσι την υγιή ανθρώπινη διάρκεια ζωής.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Therapeutic Potential of NAD-Boosting Molecules: The In Vivo Evidence. Rajman L, Chwalek K, Sinclair DA.Cell Metab. 2018 Mar 6;27(3):529-547.

NAD(+) : A key metabolic regulator with great therapeutic potential.Sultani G, Samsudeen AF, Osborne B, Turner N.J Neuroendocrinol. 2017 Oct;29(10). 

Interacting NAD(+) and Cell Senescence Pathways Complicate Antiaging Therapies.Mendelsohn AR, Larrick JW.Rejuvenation Res. 2019 Jun;22(3):261-266. 



Συνώνυμα:



 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: